Testa Dig Själv! • Gratis Personlighets-Test Ny Nivå, Box 10119, 43422 Kungsbacka, info@nyniva.nu
 Start                   

 Personlighetstest  

 STRESS-test  

 Dianetik               

 Självanalys      

 Beställ material      

 Nyheter/Info      

 Mer om Dianetik  

 Om Scientologi    

 VIDEOKANAL

 Artiklar    

 Om författaren   

 Om Ny Nivå  

 Kontakta Ny Nivå  

GRATIS PERSONLIGHETSTEST


« Föregående artikel               Alla artiklar               Nästa artikel »Är det möjligt att vara lycklig?

- av L. Ron Hubbard -


Är du FÖRETAGARE?
Eller CHEF? »
  
r det möjligt att vara lycklig?

Många undrar om lycka ens existerar i vår moderna stressade värld. Inte sällan ser vi mångmiljonärer som tycks ha allt de önskar sig och som ändå är olyckliga. Eller ta till exempel en person som har arbetat i hela sitt liv. Han har arbetat hårt och försörjt en stor familj. Han har sett fram mot den stund i sitt liv då han till sist kan dra sig tillbaka, vara lycklig och glad och få massor av tid över till allt han har velat göra. Sedan ser vi honom när han blir pensionerad — är han verkligen lycklig? Nej, han sitter och tänker tillbaka på den gamla goda tiden då han jobbade och slet.

Vårt huvudproblem i livet är lyckan, och jag skall strax säga mer om detta.
En ny syn på livet, av L. Ron Hubbard
Info/Beställ »
Kanske världen är skapad att vara en lycklig värld — kanske inte. Det är kanske inte möjligt för dig att vara lycklig i denna värld, fastän nästan alla har som mål att vara glada och lyckliga över att finnas till.

Väldigt ofta ser vi på världen omkring oss och säger att här kan ingen vara lycklig. Vi tittar på disken i vasken, bilen som skulle behöva lackeras om, att vi behöver en ny spis, att vi behöver nya kläder eller nya skor, eller också skulle vi vilja ha finare skor. Så hur är det möjligt att vara lycklig när man faktiskt inte kan få allt man vill ha? Man kan inte göra allt man skulle vilja göra och därför hindrar omgivningen en från att vara så lycklig som man skulle kunna vara. Men jag skall säga dig något märkligt — många filosofer har sagt detta många, många gånger — men sanningen är den att all den lycka som du någonsin finner finns inom dig själv.

Kommer du ihåg när du var ungefär fem år gammal och gick ut på morgonen och tittade på världen, och det var en underbart vacker dag, och du tittade på blommorna, och det var underbart vackra blommor. Tjugofem år senare stiger du upp på morgonen och tittar på blommorna — de ser vissna ut. Det är ingen lycklig dag. Vad är det då som har förändrats? Du vet att det är samma blommor, att det är samma värld. Något måste ha förändrats. Troligen är det du.

Ett litet barns uppfattning om hur livet är beror i själva verket på det behag som det förlänar livet. Som om barnet hade haft ett trollspö får det alla möjliga intressanta företeelser att träda fram ute i samhället. Här kommer denna stora starka jätte till karl ridande på sin järnhingst: Oj, vad det skulle vara skojigt att vara polis! Ja, polis skulle man vara! Tjugofem år senare ser han polisen som åker runt, kollar hastighetsmätaren och säger: "Jäkla snutar!"

Vad är det nu som har förändrats? Har polisen förändrats? Nej, bara inställningen till honom. Ens inställning i livet gör all skillnad i världen när man lever det. Du vet att du inte behöver studera tusentals urgamla böcker för att upptäcka detta faktum. Men ibland behöver det påpekas på nytt att livet inte förändras så mycket som du.

En gång i tiden tänkte du kanske på hur du skulle gifta dig och få ett trevligt hem och en trevlig familj, och allting skulle bli så fint. Din man skulle komma hem och du skulle duka fram middagen och allt skulle vara frid och fröjd. Och så gifte du dig och kanske gick det inte riktigt så bra. Av en eller annan anledning kommer han hem sent och har grälat med chefen och mår inte riktigt bra. Han vill inte gå på bio och han kan inte förstå att du kan ha mycket att göra — du sitter ju bara hemma dagarna i ända och gör ingenting. Du tycker inte heller att han uträttar något. Han försvinner hemifrån och är borta. Så en dag kommer han tillbaka sent på kvällen, och nu kan det bli ett riktigt ordentligt gräl om detta. I själva verket arbetar ni båda rätt hårt. Vad gör vi då när det är så här i ett hem? Tar vi helt enkelt ut skilsmässa? Sätter eld på huset? Kastar ungarna i soptunnan? Åker hem till mamma? Eller vad gör vi?

Det finns väldigt mycket vi kan göra, och det enklaste är att vi tar oss en titt på omgivningen. Se dig bara omkring och säg: "Var är jag? Vad gör jag här?" Och när du sedan kommer underfund med var du är, varför då inte försöka göra det till ett bättre ställe att vara på? Den dag då du slutar att skapa din egen miljö, din egen omgivning, den dag då du inte längre använder ditt trollspö och får allting omkring dig att stråla av skönhet, då upphör tingen att vara förtrollade, då upphör de att vara vackra.

Andra människor söker lyckan på olika sätt. De söker den hektiskt, som om den vore någon sorts mekanism som existerar någonstans — kanske är den en liten maskin, kanske står den i ett skåp, kanske finns den bakom knuten eller kanske någon annanstans. De söker efter något, men det underliga är att den enda gång som de någonsin finner något är när de själva först har placerat det där. Detta låter inte särskilt trovärdigt, men det är fullkomligt sant. De som har blivit olyckliga i livet är olyckliga uteslutande därför att de har slutat att skapa sitt liv. Detta är det enda som skiljer människor åt. Å ena sidan har vi en olycklig individ, en som känner sig eländig, som inte lyckas i livet, som är sjuk och som inte kan se någon ljusning. Livet har tagit hand om honom, det styr, förändrar och skapar honom.

Å andra sidan har vi en lycklig och glad och stark individ, som finner det mesta i livet behagligt — och vad finner vi hos honom? Vi finner att han skapar sitt liv, och detta är faktiskt den enda skillnaden: Skapar du livet, eller skapar det dig?

Undersök detta noga, och du finner att en person har slutat att skapa livet därför att han själv har bestämt sig för att livet inte kan skapas. Något misslyckande, något litet misslyckande — kanske att man har blivit efter i skolan, kanske att man inte blev gift med den allra första man eller kvinna som verkade åtråvärd, eller kanske att man blivit av med sin bil eller någon bagatell i livet — gav upphov till denna inställning. En dag såg sig en person omkring och sade: "Jaha, nu är spelet förlorat", och därefter skapar livet honom. Han skapar inte längre livet.

Nu vore detta en mycket kritisk situation, om man inte kunde göra någonting åt den. men faktum är att detta är det enklaste problem som människan står inför: att förändra sig själv och förändra inställningen hos sin omgivning. Det är väldigt enkelt att förändra någon annans inställning. Ändå är man fullständigt beroende av andras inställning — ens liv kan hänga på någon annans inställning. Har det någonsin fallit dig in att ditt hem hålls samman av den inställning som din äkta hälft har gentemot dig? Det finns alltså i själva verket två problem här — du måste ändra på två inställningar. För det första din inställning till någon annan, och för det andra hans eller hennes inställning till dig. Kan man då göra detta? Ja, lyckligtvis kan man det.

I många, många århundraden har människan velat veta hur hon kan ändra sitt eget och sina medmänniskors sinnelag och livsvillkor. Människan hade faktiskt en allt starkare böjelse att göra detta ända tills för ett relativt fåtal år sedan. Vi håller emellertid på att skapa en värld som snabbt förändras; Vi gör det till en värld där underverk kan inträffa när som helst, och faktiskt redan har inträffat

Människan förstår nu en hel del om det universum hon lever i, saker som hon tidigare aldrig förstått. Bland de saker som hon nu förstår finns människans sinne. Människans sinne är inte ett olöst problem. Den på 1800-talet framväxande psykologin löste det inte, men det betyder inte att problemet inte är löst.

I vår moderna tid inträffar högst intressanta underverk runtom i världen. Vari består då dessa underverk? De består i att folk som har varit sjuka, obotligt sjuka, blir friska. De består i att människor som har varit olyckliga åter blir lyckliga. De består i att de nedärvda faror som åtföljer många av människans sjukdomar och andra mänskliga tillstånd har undanröjts. Ändå har människan hela tiden burit svaret med sig. Eftersom hon har kunnat sträcka sig efter och finna detta svar, var det kanske människan själv som måste ändra på sig. Kanske var hon tvungen att nå modern tid för att upptäcka att det fysiska universum inte bestod av spöken och demoner, för att övervinna sina vidskepelser och sina förfäders okunnighet. Kanske var hon tvungen att göra allt, ja, till och med att uppfinna atombomben, innan hon till sist kunde finna sig själv.

Nu har hon ganska väl lyckats bemästra det fysiska universum. Detta är inte längre något problem för henne; hon kan göra mycket med det; och efter att ha erövrat det kan hon nu erövra sig själv. Faktum är att hon har erövrat sig själv. Den religiösa filosofin Scientologi uppstod tack vare människans ökade kunskap om energi. Människan kom i besittning av mer information om energi än hon någonsin haft under hela sin historia, och hon kom därmed också i besittning av information om den energi som hennes eget sinne består av. Kroppen är en energimekanism. En person som inte kan handskas med energi kan naturligtvis inte heller handskas med sin kropp Han blir trött, han blir upprörd, han blir olycklig, och vart han än vänder sig finner han ingenting annat än energi. Om han visste en hel del om energi, speciellt om sin egen energi och energin i det rum som omger honom, skulle han givetvis känna sig själv. Och detta har, när allt kommer omkring, varit hans mål i många tusentals år: att känna sig själv.

Scientologin har gjort det möjligt för honom att göra det.L. Ron Hubbard
Grundare av Dianetik och Scientologi


« Föregående artikel               Alla artiklar               Nästa artikel »


GRATIS PERSONLIGHETSTEST
 
Studiebesök, skolföredrag, grupparbeten om Scientologi

Om du har frågor kring personlig utveckling eller andligt helande, KONTAKTA OSS gärna!

Utforska ditt undermedvetna! Använd DIANETIK av L. Ron Hubbard.